torsdag, januari 31

En vemodig kväll



Vissa sånger gör något mer med en. Det här är en sån sång. Fast egentligen kanske det inte är sången, utan minnena och tankarna den framkallar...

onsdag, januari 30

Adjö, adjö

Jag är inte så bra på det här med farväl. Inte ens när det kommer till tv-serier. Jag grät till sista avsnittet av Vänner, även nästföljande gång jag såg det... och nästa... I kväll är det dags för ännu ett tv-seriefarväl, så jag gör ett försök i alla fall:

Det blir tomt utan er. Jag har gillat att träffa på er varje onsdag (när det inte har varit konståkning). Förlåt för de gånger jag somnat. Men då har jag tittat till er dagen efter istället.
Ta nu hand om er.
Vi ses! (I alla fall på vår hårddisk)

Foto: NBC

Update: Jag grät faktiskt inte. Men jag svalde några gånger. Hårt.

måndag, januari 28

Problemlösning enligt en 4-åring

Yngste sonen har ibland svårt att komma till ro på kvällarna. När jag för hundrade (lätt överdrift) gången gick in till honom i går kväll sa jag:
-God natt och sov så gott. Nu kommer inte jag mer även om du ropar. Du behöver sova nu.
Från sängen där i halvmörkret hör jag en trumpen lillebror muttra:
-Då ropar jag på pappa istället.

söndag, januari 27

Jo, jag borde har fattat första gången

Så här var det. Sonen gick på fotbollsskola. Ledare var några tonårskillar, sådär 14-15 år gamla. En av ledarna var otroligt duktig på att fånga upp barnen och få dem att lyssna. Det är inte en alldeles enkel uppgift att få ett gäng 6-åringar att sitta still och lyssna på en instruktion när de bara vill springa runt och sparka på den där bollen. Nåväl, jag stod där vid planen och tittade varje gång och sista gången tänkte jag att ledaren borde ju få höra att han är duktig. Så jag går helt enkelt fram till honom efteråt och säger:
- Du är jätteduktig med barnen. Det är riktigt tränarmaterial i dig.
- Eh, tack...
- Ja, du borde jobba med barn! säger den hurtiga skolfröken (alltså jag).
Killen tittar på mig med tveksam blick och går därifrån.

Här borde jag fattat att tonårskillar vill inte höra att de ska bli lärare eller liknande. De vill ha beröm för snygga mål och höra att de ska satsa på att bli fotbollsproffs. Men för en vecka sedan utspelar sig följande på sonens minitennis:

Sonen är på minitennis för andra gången i sitt liv. Första gången var pappan med och kommenterade det så här "Ja det var ju inget under av pedagogik direkt". Sonen är jättenöjd, och det är huvudsaken så vi fortsätter. Denna andra gång är mamman (alltså jag) med och sitter och fryser vid sidan av tennisplanen (det är askallt i tennishallen, kom ihåg sockar nästa gång!). Jag ser en övning som håller på att gå överstyr, men en av de unga hjälpledarna - tjej ca 16-17 år - räddar hela situationen. Hon är jättebra med de små nybörjarna som har svårt att hålla reda på racket, armarna och samtidigt ställa fötterna rätt. I sanna LiP-anda tänker jag då att det här måste jag tala om för den här tjejen så kanske den biten förstärks ännu mer. Jag går fram till henne efter träningen:
- Jag såg dig med killarna, när de stod två och två. Vad duktig du var!
-Åh, tack! Jag har haft en knäskada, men jag ska göra comeback om två veckor, svarar tjejen jätteglatt.
-Eh, jaha, säger jag och fattar inte riktigt men fortsätter: Jo, det var jätteroligt att se dig med killarna. Du var jätteduktig.

I omklädningsrummet fattar jag. Hon tror att jag berömmer henne för hennes tennisspel! Hon är säkert jätteduktig, men jag har bara sett henne kasta en tennisboll till två 6-åriga killar som ska försöka träffa den med sina racketar...

Nej, uppenbarligen lyckas jag inte med att uppmuntra ledarna i föreningslivet - åtminstone inte på det sätt jag hade tänkt (för tennistjejen blev verkligen jätteglad). Nu får det räcka. Fast vänta, tredje gången gillt säger man ju... Hm, undrar om sonen vill börja med innebandy...?

lördag, januari 26

Bara en liten fråga

Hur medelålders är man när man spelar in På spåret och Let's dance?

Det känns som om vi är illa ute här...

tisdag, januari 22

J som i Jalla Jalla

Jag fick en utmaning! Utmaningen går ut på att visa en film på en viss bokstav (utmaningen har givetvis följt alfabetets ordning), nu har turen kommit till mig och bokstaven J. Först blev jag väldigt frestad att visa ett klipp med Jack Bauer, men det var lite fusk eftersom 24 knappast börjar på J. Maken tyckte "Jackass" men där la jag in mitt veto (det är ju trots allt min blogg!) och efter lite funderande bestämde jag mig för "Jalla Jalla". Håll till godo!

Utmaningen går vidare - varsågod att visa ett filmklipp från en film som börjar på K: Nilla, Anna och Towe!

lördag, januari 19

Fröken Johanna i ett nötskal

What Johanna Means


You are fair, honest, and logical. You are a natural leader, and people respect you.
You never give up, and you will succeed... even if it takes you a hundred tries.
You are rational enough to see every part of a problem. You are great at giving other people advice.

You are well rounded, with a complete perspective on life.
You are solid and dependable. You are loyal, and people can count on you.
At times, you can be a bit too serious. You tend to put too much pressure on yourself.

You are truly an original person. You have amazing ideas, and the power to carry them out.
Success comes rather easily for you... especially in business and academia.
Some people find you to be selfish and a bit overbearing. You're a strong person.

You are usually the best at everything ... you strive for perfection.
You are confident, authoritative, and aggressive.
You have the classic "Type A" personality.

You are very intuitive and wise. You understand the world better than most people.
You also have a very active imagination. You often get carried away with your thoughts.
You are prone to a little paranoia and jealousy. You sometimes go overboard in interpreting signals.
Jag som har känt mig lite trött och trist idag. Lite less på det mesta faktiskt. Tur att jag hittade det här testet hos Sara så att jag fick reda på sanningen om mig själv. Har ju sparat in massor av funderande och grubblande på det här viset. Det här med internet är ju så bra... ;-)

Inte en alldeles vanlig dag

En till synes helt vanlig vardagsmorgon. Vanlig morgonstress som innefattar pyjamasar till tvätten, russin, puffar och tandborstning. Lillebror och mamman ger sig iväg lite tidigare och säger hejdå till storebror och pappan. Precis innan ytterdörren stängs ropar lillebror:
- Pappa! Kom ihåg att jag älskar dig!

fredag, januari 18

Förresten...

Gissa vad jag ska göra på söndag?

Regimskifte

Har haft en spännande och intressant vecka på jobbet. Vår nye rektor började i måndags och har gått dubbelt med sin företrädare hela veckan. Det blir onekligen en speciell situation... Nåväl, nästa vecka börjar det "på riktigt" och det känns jättespännande! Vår nye rektor har jobbat med skolutveckling centralt i en kommun tidigare och jag undrar så vad som kommer att hända på vår skola nu... Konstigt nog känner jag mig inte alls orolig*, jag tror att det här kommer att bli riktigt bra!

Nu Let's dance (nej, jag är inte alls medelålders) och sen toppar vi med ett eller två (möjligtvis fler) avsnitt av 24...

*Jag är annars något av en expert på att oroa mig både över jobbet, barnen, miljön, pengarna - you name it! Faktiskt i klass med Malin Wollin - the worrying queen herself

tisdag, januari 15

Tisdagstema: Tre


Veckans tisdagstema är tre. Detta får illustreras av yngste sonens treårstårta. Vad passar bättre än en popcornstårta till en popcornsälskande liten treåring? Receptet hittade vi i Millas kalastårtor. Hur det blev? Sött och gott...

måndag, januari 14

Den som väntar på Jack Bauer...

...får vänta helt klart. Surfade runt i min iver att ta reda på när någongång säsong 7 av 24 börjar sändas egentligen. Det enda jag förstått är att premiären, som skulle sänts igår, är uppskjuten p g a en strejk. Den officiella informationen lyder "Season 7 returns i 2008" och 2008 lär vara ett rätt långt år... (skottår, tänk på det!)

Så tillsvidare får jag nöja mig med de tidigare säsongerna, youtube-klipp och trailern. Men vänta, min kaffemugg gick ju sönder på jobbet! CTU-mugg coolt - bara 11 dollar... Eller varför inte en snygg tröja...

Bild: Foxshop.com

söndag, januari 13

Han är tillbaka! Han är tillbaka!

Hjärtat slår värre än när maken och jag boxades förut (obs vi har en wii). Snart börjar säsong 7 att sändas och TONY ALMEIDA ÄR TILLBAKA! Jag har inte hämtat mig från chocken än, men det här kommer att bli såå bra!

Måste bara övertala maken att vi behöver repetera de gamla säsongerna, jag lider av en svårartad form av 24-abstinens...

torsdag, januari 10

Åldersnoja av stora mått

Det började med att jag slötittade på Grammisgalan. Men vilka i hela fridens namn är de där artisterna? Känner igen Måns Zelmerlöw och Sonja Ahldén, alltså de som signerar skivor på ICA maxi. Men vad kul, Eric Gadd är med! Jag har ju flera skivor med honom, nu är jag med igen. Jaha, han skulle bara presentera de nominerade...

Medelåldersvarning 1: Man känner bara igen Melodifestivalartister. Och Bert Karlsson.

Medelåldersvarning 2: Man gör ett test på vuxenpoäng.com för att kolla läget.

Din vuxenpoäng är: 23.4
Din ålder borde vara 44.9 enligt Sveriges Vuxenpoängsstyrelse
'
Alltså, på lördag är det jag som lyssnar på Tracks igen. Fett coolt med lite ny najs musik. För det är väl Tracks som gäller nu förtiden, spela av låtar från radion och så...? Jag ska i alla fall inte kolla på Let's Dance imorgon (men kanske spela in det...)

tisdag, januari 8

Hur länge sa du?

Två dagar har gått av den nya terminen, det känns som två månader (eller åtminstone två veckor) och tröttheten med stort T har slagit till... Jag är så trött så trött, men vis av erfarenheten vet jag att jag alltid tycker perioden fram till sportlovet är den tuffaste på hela året - sen är det utförsbacke... Även om stressen tilltar i takt med att sommarlovet närmar sig, så är jag åtminstone piggare då.

Plan:
- Bita ihop. Snart kommer våren. Eller åtminstone lite snö.
- Gå och lägga mig tidigt.
- Sova på nätterna.

söndag, januari 6

Söndagkväll

Imorgon drar vårterminen igen och jobbångesten slog ned som en bomb här hemma alldeles nyss. Det var så mycket jag skulle gjort under det där lååånga härliga jullovet. Jobbväskan står kvar där jag ställde den torsdagen den 21 december, grovplaneringen över medeltiden har inte skänkts en endaste liten tanke och jag kom alldeles nyss på att jag inte ens har en högläsningsbok... Jag försöker trösta mig med att vi faktiskt har planeringsdag imorgon så jag hinner uppdatera mig lite grann i skolans värld innan eleverna kommer på tisdag.

Dagens supertips fick jag från Skolfröken - så nu ska jag genast (eller åtminstone lite senare) kolla in SVT Play. Några andra sidor som kommer få besök av mig är Lektion.se och Skapligt enkelt. Skapligt enkelt är en guldgruva med tips på olika pyssel och bilduppgifter. Den sidan har räddat mig många gånger, då jag själv inte är någon hejare på bild direkt...

Nu önskar jag supertips från er - vad ska jag ha för högläsningsbok i en 5:a? Någon som har en idé? (för hos mig står det still just nu...)

Skidnördens dotter

Någon mer än jag som satt med tårar i ögonen när Charlotte Kalla gick om och körde ifrån i uppförsbacken?

Trodde väl inte det.

Någon mer än jag som är uppvuxen med egenhändigt* skapade tabeller till längdåkarnas fem-mil?

Trodde väl inte det heller...

*läs: fröken Johannas pappa

Update 18.01: Billan, det är du och jag! Som gråter alltså.

lördag, januari 5

Inte det smartaste jag gjort

Äta pizza två timmar innan man går på 50-årsuppvaktning. Där det finns god buffé och tårta. Nu är jag så mätt att jag inte orkar äta lördagsgodis.

Det är illa.

Dagen efter

Det kvittar att boken* är jättebra, man blir i alla fall trött om man läser till klockan halv två på natten...

*Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg av Joyce Carol Oates. Läs den!

fredag, januari 4

Fruktkompott?

Lillebror blir arg på storebror och skriker:
- Kokos!
Storebror svarar med:
- Ananas!

Undra vad som kommer härnäst. Rabarber?

torsdag, januari 3

Ta-daa!


Nyårslöfte nummer ett är härmed avklarat! Som den superkvinna jag (någon gång) är har jag också skottat gången, lekt med barnen i snön, lagat lunch och middag, tvättat tre maskiner tvätt, bakat kanelbullar och sett på tre avsnitt av Vänner. Och så har jag bloggat också. Faktiskt.

onsdag, januari 2

En ny era

Idag har vi promenerat* till biblioteket, för första gången utan lillebrors vagn. Den något blödiga mamman (alltså jag) inser då att ett kapitel i livet är förbi, tiden rusar förbi, minstingen är stor, snart cyklar han själv, börjar skolan och hur mycket kostar det att köpa mopeder egentligen?

Dagens låneskörd:
Barnen fastnade för bl a Mumiemysteriet, Billy och grodan, Pelle i djungeln och Morfar är en sjörövare och några till. Själv hittade jag Efter kraschen tog jag mig samman bredde ut mina vingar och flög iväg (Joyce Carol Oates) och Varulvsvalsen (Sigge Eklund).

*Lekt, halkat, ramlat, sprungit och krockat är närmre sanningen.

tisdag, januari 1

Tisdagstema: Nytt


Veckans tisdagstema är nytt och det får symboliseras av en ny och helt oanvänd julklapp - visserligen från förra året, men ändå! Halsbandet lyckades jag få på mig på nyårsafton men armbandet glömdes helt bort i villervallan när hela familjen skulle iväg... Får hoppas att det nya året ger många tillfällen till armbandsanvändning! ;-)