måndag, december 29

Årets böcker 2008

Nu börjar året gå mot sitt slut och jag har mig att knåpat ihop en liten lista om böckerna jag läst under året.


Årets bladvändare
Harry Potter och Dödsrelikerna av J K Rowling. Kommentar överflödig.

Årets besvikelse
Jag såg så fram emot den sista delen om Yngvar och Inger Johanne, men Presidentens val av Anne Holt landade platt hos mig. Inte alls lika spännande som de andra två och den upplösning jag förväntat mig kom aldrig.

Årets barnbok
Ibland blir inte livet som man tänkt sig och trösten dyker upp på oväntade ställen. Jag har hittat styrka i Frippe lagar allt av Lars Klinting (dessutom älskar lillebror Castor och Frippe också!).

Årets litterära figur
Eftersom 2008 var året då jag till slut hittade vägen till Hogwarts kan det inte handla om någon annan än Harry Potter - the one and only.

Årets varför-läste-jag-den-här?
Hej! Mitt namn var Elton Persson av Martin Svensson. Inte så yeah, yeah, wow, wow direkt... Hur tänkte jag när jag valde den här boken? Och hur tänkte jag när jag fortsatte läsa den och faktiskt läste klart den? Obegripligt...

Årets då-grät-jag-så-tårarna-sprutade
Dött lopp mellan två böcker. PS Jag älskar dig av Cecelia Ahern läste jag i vintras och den fastnade hos mig. I somras läste jag En sorts kärlek av Ray Kluun. Först blev jag mest arg - vilken knöl han är karln - men sen gråter jag i min solstol. Tur att man kan ha solglasögon på stranden, för där satt jag alldeles rödgråten. Jag var tvungen att lägga ifrån mig boken och läsa klart hemma...

Årets då-skrattade-jag-högt
Kan innehålla nötter av John O'Farrell. Curlingförälder på hög nivå! Riktigt rolig, men också tänkvärd.

Årets bästa
Gah! Varför tar jag med en sån kategori - hur ska jag kunna välja? Har läst många bra böcker under året, många helt ok och några bottenapp. Måste jag välja ut den bästa (och det tycker jag tydligen att jag ska) så blir det Flyga drake av Khaled Hosseini.





Häng gärna på och gör en årets boklista du också! Känn dig fri: lägg till eller dra ifrån!

Fladdermusmannen

En ung norska hittas död i Australien. Den norske polisen Harry Hole skickas till Sydney för att bistå den australiensiska polisen i utredningen. Ganska snart förstår Harry och hans kollega, aboriginen Andrew Kensington, att mordet på Inger Holter hänger ihop med flera andra mord och jakten på en seriemördare startar.


Fladdermusmannen har sålts i mängder världen över och har fått flera priser. Jag förstår helt klart varför! Det är en riktigt bra deckare; intressanta personligheter och en bra intrig. Lika mycket som  jag vill veta vem mördaren är vill jag veta mer om Harry Hole, hur han blev den person han är. Jag kommer absolut att läsa fler böcker av Jo Nesbo (sorry, men jag vet inte hur jag skriver ett norskt ö...) - vilken tur att mannen fick två i julklapp! ;-)

söndag, december 28

Något bra måste han väl gjort?

Julafton 2008. Lillebror sitter bland alla sina julklappar och tittar på pappans något mindre hög.

-Pappa, jag tror inte att du har varit så snäll...

onsdag, december 24

Julefrid


Skinkan är griljerad, knäcken är kokad och potatisen är skalad. Nu: julevangelium enligt lego.
Vår egen legotomte (vad annars?) trivs bra vid pepparkakshuset.

God Jul!

måndag, december 22

Värt en medalj, minst


Jag har oljat golvet. Jag upprepar: jag har oljat golvet.

måndag, december 15

Elände, elände..

De tre sista veckorna har jag lyckats med:

a) "få" ett frikort till landstinget
b) äta dubbla antibiotikakurer

Nu tycker man (läs jag) att det kunde räcka med det, men tydligen slänger vi in:
c) tandvärk. Säg hej igen till min envisa visdomstand.

tisdag, december 9

Som en skänk från ovan

Igår hittade sonen en riktig skatt på vår radhusparkering - en Harry Potter-legoritning! Ganska blöt och överkörd, men in i radhusvärmen och låt torka med största omsorg. Sonen kunde inte förstå vilken tur han har som hittar en Harry Potter-legoritning på just vår parkering. Han har spekulerat i hur den kan ha hamnat där och vem av grannarna som har Harry Potter-lego. Han har räknat bort bästa kompisen, inte är det klasskompisen heller, kanske är det närmsta grannen?


Eller så är det så att en pappa som ä n t l i g e n lyckats få tag på Harry Potter-lego via Blocket lyckas tappa ritningen på parkeringen?