fredag, mars 28

Tuijas finska glasstårta

Vi har en favoritglasstårta i familjen. En svårtoppad variant med jordgubbar och vit choklad. Det är bara det att jag lyckas tappa bort receptet hela tiden. Varje glasstårtetillverkning startar därför alltid med x antal timmars letning efter den där Allt om mat från 99. En enklare variant vore ju att ha receptet på bloggen - bara ett klick bort liksom. Fattas nu bara att datorn kraschar och internet släcks ned...

Tuijas finska glasstårta
6 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 ägg
200 g frysta jordgubbar
1 dl florsocker
1 msk citronsaft

Garnering
hyvlad vit choklad
citronmeliss
färska jordgubbar

1. Vispa grädden tillls den är fast.
2. Smält den vita chokladen i mikrovågsugn eller över vattebad.
3. Tillsätt äggen, ett i sänder, i den smälta chokladen. Vispa kraftigt. Blanda ned hälften av den vispade grädden. Häll blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
4. Mixa jordgubbarna i en matberedare. Blanda ned resten av grädden. Tillsätt florsocker och citronsaft. Blanda om.
5. Bred ut jordgubbsblandningen i formen. Dra igenom båda lagren, lyft med en gaffel några gånger så att fyllningarna blandas litegrann.
6. Ställ formen i frysen minst fyra timmar.
7. Ta fram tårtan 30 minuter före servering. Garnera med hyvlad vit choklad, citronmeliss och färska jordgubbar under säsong.

Källa: Allt om mat dessertspecial 1999



Bild: Johanna

2 kommentarer:

Anna sa...

Det är en given favorit här också. Men hos oss har den fått namnet "Johannas nyårstårta"!
Kram

Johanna sa...

Anna: Det är inget dåligt namn det heller ;-)
Kram Johanna