onsdag, juli 30

Plast är inne?!

Snälla, säg att det är lite coolt att förvara sina ipod-grejer i en Tupperwareburk?

måndag, juli 21

Sonen protesterar

Man städar visst bäst till:

Ja, ja legobitarna försvinner från golvet i alla fall...

Hemmafrun ger er:

Städmusik:


Måns Zelmerlöw?! säger ni. Det blir rent säger jag.

söndag, juli 20

Dagens upptäckt

Strosade omkring i bokhandeln för att spana på en present till sonen som snart blir 7. Då ser jag den - Kärleksboken! Visserligen bara ett utdrag, boken kommer ut 11 augusti. Yes! Helt ärligt så stod jag där i butiken och fick gåshud på armarna. Varför då undrar ni säkert? Har hon blivit smått galen, fått solsting eller vad handlar det om? Jag har läst Lin Hallbergs Kompisboken, Bästisboken och Svikarboken för min klass. Jag har gillat böckerna - klassen har älskat dem! Nu kommer alltså fortsättningen. Vad sägs om att läsa detta högt i en sjätteklass:

Inte snacka skit om varandra.
Hålla ihop vad som än händer.
Inte ta varandras killar.
Aldrig ljuga för varandra.
Aldrig tvinga någon att vara med på grejer.

Det är reglerna Auriel och tjejgänget sätter upp för varandra. Men redan första kvällen hos Cissis farmor på landet bryter de mot reglerna och allt håller på att gå riktigt illa. Meuish paxar den söta femtonåriga Aron fastän det är han och Auriel som spanat in varandra först. Cissi följer med Auriel och Meuish till badplatsen mitt i natten trots att hon lovat farmor att de ska stanna i stugan. Och Caro känner sig bara fel och ful och tråkig och längtar innerligt efter riktiga vänner, någon hon kan vara sig själv med.

Jag kan verkligen rekommendera Lin Hallbergs böcker för barn i mellanstadieåldern. Vi har haft många bra samtal efter att ha läst om Klara, Anton, Ariel, Kemal och de andra. För att inte tala om alla stunder då barnen suttit knäpptysta för att de bara måste få veta vad Kemal kommer att göra - och när klassen ropar "NEEEJ!" när klockan ringer ut till rast...

lördag, juli 19

Gissa hur mina ben mår imorgon?

Att lyssna på sommarpratare under joggingrundan har visat sig vara ett lysande koncept. Jag springer och springer. Nu har jag för första gången fattat det där med "andra andningen", förut har jag nog gett upp för tidigt. Jag har hittat ett skönt tempo och jag trivs med min träning, det är jag nöjd med. Jag vet väl inte hur det går med det där vadet, men en alldeles egen i-pod kan jag väl få köpa mig...?


Idag räckte inte Magdalena Graaf under hela min löprunda - fatta när jag avslutade med den här låten! För lite 80-talsnostalgi måste man få ha, det behöver inte alltid vara Herreys. ;-)

fredag, juli 18

Barnarbete

Jag har fått en alldeles egen (7-årig) sekreterare. Det skrivs små lappar, som hamnar lite varstans i huset. Allra helst skriver han inköpslistor och önskelistor (både sina egna och lillebrors), men vilken lista som helst går också bra att skriva - bara man får skriva!
Dagens tips: Pappas gamla visitkort är inte bara bra till inköpslistor, de går alldeles utmärkt att använda dem till att rita egna monsterkort och pokemon-kort. Fatta vad mycket pengar man sparar!

torsdag, juli 17

Precis som piraterna gjorde!

Igår ville barnen baka bullar. Baka bullar i sommarvärme är ingen jättehit. Dessutom tar det lååång tid. Jag lyckades styra in dem på annan bakning - kvinnlig list igen - och till slut lyckades de enas om Kolakakor. Grejen vara bara att det blir mycket bättre, godare och roligare om man leker att man är pirater som bakar. Så här kommer vårt sjörövarrecept:


Piraternas kolakakor

100 g margarin eller smör
1 dl socker
1 msk vanillinsocker
1 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Ugn: 175 grader, ca 10-12 minuter

Rör ihop (rumsvarmt) margarin och socker. Tillsätt övriga ingredienser (blanda mjölet med bakpulvret först) och arbeta ihop till en deg. Rulla ut degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Platta till längderna något. Grädda mitt i ugnen. Skär längderna varma i sneda bitar.

onsdag, juli 16

Nymodigheter...

Mannen har köpt oss en ny dator (huruvida min IKEA-lösning var smart ur en ekonomisk synvinkel kan vi ta en annan gång...). Jag satte mig häromkvällen vid den nya fina datorn och skulle blogga lite grann. Kopiera, klistra in... ...men vad dåligt, det funkar inte med kortkommandon, håller ner ctrl+c lite extra länge, fungerar inte i alla fall. Hm, trycker lite extra tydligt på tagenterna. Ny dyr dator och så funkar det inte. Så dåligt! Till sist tappar jag tålamodet.
-Gah, det FUNKAR INTE! VARFÖR KAN MAN INTE KOPIERA OCH KLISTRA IN?!
Snälle maken med sin allra tålmodigaste röst:
-Älskling, det är en Mac. Då är det cmd-knappen du ska hålla nere istället för ctrl. Alltid cmd.
-...mutter, mutter... ...det har väl fungerat bra med ctrl-knappen, varför ska de komma på såna besvärliga egna lösningar...
-På en Mac är det cmd-knappen. Så har det varit sedan urminnes tider.

Nu börjar jag vänja mig vid den kära Macen. Idag har jag fått lite instruktioner via telefon. Tur att jag har dygnet-runt-support hos min käre sys.adm (även känd som "maken")...

Inte var jag först med Harry Potter heller

Men nu har jag gjort Boknördstestet i alla fall (till och med efter kära lillasyster).

tisdag, juli 15

Utmaning

Jag har blivit utmanad av Anna! Vis av erfarenhet svarar jag med en gång (något säger mig att jag har en tendens att glömma bort...)

Regler:
-Posta reglerna först.
- Svara på alla frågor.
- Skicka vidare utmaningen till 6 andra bloggare.
- När du postat dina svar, berätta det för den som utmanade dig!

Fem saker som finns på din Att-göra-lista idag:
1. Medla i syskonbåk (med två barn som somnat sent och vaknat tidigt vet jag vad jag har att vänta)
2. Ta med barnen på en lååång cykeltur (minimera tiden för bråkmöjligheter)
3. Ta reda på öppettiderna för soptippen.
4. Ut och jogga.
5. Se på Allsången.

Vad gjorde du för 10 år sedan?
Planerade för vårt bröllop. Vi har varit gifta i 10 år i augusti - inte illa!

Ställen du bott på?
Östergötland, Närke, Uppland

Fem saker du skulle göra om du var biljonär?
1. Betala av lån.
2. Åka på långresa med min familj.
3. Jobba mycket mindre...
4. Upprätta någon slags fond el dylikt för mina barn så att de slipper ta studielån (om de vill läsa vidare vill säga) och kan köpa en lägenhet när det är dags att flytta hemifrån.
5. Skänka till välgörande ändamål, framför allt Barncancerfonden som ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Jag utmanar:
Har sett den här utmaningen på några ställen, men inte hos: Zoila, Bina, Å-bloggaren och Malin.

måndag, juli 14

Kvällsskoj


Jag vet att jag bloggar lite för mycket i kväll, men det här var ju så roligt! Mannen laddar upp bilder och jag wordlar för fullt! Tack för tipset Weronica!

Kan innehålla nötter av John O´Farrell

Alice och David bor i södra London och har tre barn tillsammans. De oroar sig ständigt för sina barn, en oro som - milt sagt - går överstyr. Oron underlättas inte av det ständiga jämförande och skrytande över barnens kunskaper och färdigheter som sker bland familjens vänner och bekanta. Trots dyra privatlektioner riskerar parets äldsta dotter Molly att underkännas på intagningsprovet till den ärevördiga privatskolan som hon (och resten av bekantskapskretsens barn) bara måste komma in på. Alice och David tar ett beslut: Alice ska göra provet i dotterns ställe.


Det var länge sen jag skrattade så åt en bok. Flera dråpliga och totalt skruvade situationer har fått mig att skratta högt. Men boken har också något annat att berätta. Alla föräldrar vill hjälpa sina barn och förbereda dem på bästa sätt inför vuxenlivet, men var går gränsen för när man faktiskt tar över och gör saker i barnets ställe? Jag är inte så drastisk som bokens Alice, men visst får jag bita mig i tungan ibland och ta ett djupt andetag så att mina barn faktiskt får göra klart själv. Det kan vara ett dataspel som inte funkar eller en legobygge som rasar. Ibland är man där och fixar av bara farten, ibland av ren otålighet och ibland av rädsla för att barnet ska misslyckas. Fast barn måste få misslyckas ibland, även om det är ens eget barn...

Bekännelse part 2

Varför väntade jag så länge? Fantastisk bok! Fantastisk värld!

Oj då, nu är visst två delar på väg hem till mig. Jag bara råkade klicka...

Väntan och längtan

- Mamma, är det där Harry Potter? sa min (snart) 7-årige son och fingrade på boken som låg på bordet. Sonen har tidigare frågat mig en del om Harry Potter (verkligen rätt person att fråga...) och fiskat efter att få läsa* böckerna eller se filmerna. Filmerna har vi sagt bestämt nej till - framför allt för att det är 11-årsgräns men också för att vi (ok, jag då) har fått för mig att böckerna ska läsas först, sedan ser man filmen. Den principen har vi använt oss av på barnen (att jag själv försökt se Sagan om ringen-filmerna utan att läsa böckerna är en annan femma. Förresten somnar jag i alla fall.). Jag upptäckte nämligen att när vi pratade om Astrid Lindgren i skolan var det väldigt få elever som läst/fått läst för hennes böcker. Däremot kände de till figurerna - de har ju sett filmerna! Det är absolut inte fel att se filmer, men jag tycker det är synd när man missar en hel bokskatt...


Åter till Harry Potter. Jag känner mig lite tveksam att läsa den för en 7-åring. Nog för att jag tror att han skulle kunna hänga med och förstå, men jag tror att han skulle få ännu mer ut av boken om vi väntar ett tag. Ibland är det inte så tokigt att få vänta och längta lite. Och jag måster erkänna, jag längtar faktiskt också efter att få läsa den för honom. Det är en fantastisk värld att ramla in i: Harry, Dumbledore, Ron, Malfoy, Hermione och de andra vid Hogwarths Skola För Häxkonster Och Trolldom.
*d v s någon läser högt. Han är inte riktigt i där i läsningen. Än.

lördag, juli 12

Kajsa och jag

Idag kom jag ihåg att byta musik i makens gamla mp3-spelare innan jag stack iväg på min joggingrunda. Som lite kuriosa kan jag avslöja att sedan förra sommaren har spelaren varit laddad med Herreys gamla hitlåtar. Visst första gången var det lite kul att höra låtarna igen, men de andra gångerna...

Nu satsade jag på ett helt nytt kort: Årets sommarpratare. Jag laddade ner här (poddradio). På grund av upphovsrättsliga skäl är programmen utan musik, eller kraftigt förkortad musik, men det gör mig inget - jag kan ju inte jogga hur länge som helst! ;-) Idag var det Kajsa Bergkvist som hängde med mig ut och sprang (ok - joggade). Hur bra som helst! Det gick mycket lättare att springa, men jag är rädd för att jag så något märklig ut när jag sprang med tårar i ögonen (Kajsa vinner VM) eller med ett fånigt leende (Kajsa träffar Måns). Näst på nedladdningstur är Fredrik Lindström, Elisabeth Massi Fritz, och Olle Carlsson.

fredag, juli 11

Utmaning

För en mindre evighet sen utmanade Zoila mig. En semesterresa, förrådsrensing och glömska hamnade emellan - men nu hoppar jag på:

Varje spelare börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv. Bloggare som blir "tagna" ska skriva sex saker om sig själv i sin blogg och samtidigt anger reglerna för spelet. Till slut väljer bloggaren tre nya bloggare och gör en lista av deras namn... Efter att det är gjort skriver han/hon en kommentar deras blogg för att låta dem veta att de har blivit tagna och att de ska läsa ens egen blogg för mer information
1. Jag gillar att sortera och skapa system bland alla våra pryttlar och mojänger (ja, det har hänt att min man kallar mig förrådsnazist...)
2. Jag kommer aldrig mer - i hela mitt liv - åka "Fritt fall". Bland det värsta jag gjort...
3. Jag älskar att bygga pussel!
4. Under en resa till Krakow handlade jag och mina dåvarande klasskompisar upp mina/våra sista polska pengar genom att köpa restaurangens coca-colaglas.
5. Jag gillar inte att köra bil, undviker det i möjligaste mån.
6. Jag skulle kunna leva på avocado och pinjenötter...

Vilka jag skickar utmaningen vidare till? Hm, jag fegar: alla ni som känner er manade får mer än gärna hoppa på!

Bekännelse

Ok, jag erkänner. Jag har inte läst Harry Potter. Inte en endaste liten mening. Förra sommaren lånade jag hem de två första delarna - de förblev olästa. Vid det senaste biblioteksbesöket hamnade Harry Potter och de vises sten i högen och nu är tiden inne. Jag ska läsa Harry Potter.

tisdag, juli 8

Kvinnlig list

Såhär får man med barnen till IKEA:
-Oj, jag tror vi behöver köpa en låda till ert nya Indiana Jones-lego!

Såhär får man med mannen till IKEA:
-Om du vill kan du få gå in på PC City, så ringer du när du är klar.

Senare till barnen:
-Vill ni gå med mamma lääänge på IKEA eller vill ni först gå med pappa i dataspelsaffären och sedan en liten stund på IKEA?